Dorpskerk Eelde, Locatie Celtic Folk Festival

Verstopt in het hart van Eelde staat de Dorpskerk trots en indrukwekkend, een vredig baken in het rumoer van het dagelijks leven. Dit karakteristieke gebouw heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw, in 1139 kreeg Eelde zijn eigen kerk, gebouwd met stevige tufstenen blokken.

Naarmate de eeuwen verstreken, begon de tufstenen kerk oud te worden en in de 14e eeuw werd het vervangen door een gloednieuw gebouw. Niemand weet precies waarom de oude kerk afgebroken werd – sommigen zeggen dat het verwoest is door vuur, terwijl anderen fluisteren van oude twisten en machtsstrijd. Alles wat we zeker weten is dat de Dorpskerk in 1598 een gereformeerde kerk werd, nadat de heerser van Groningen, Friesland en Drenthe alle priesters en leraren in die provincies beval om te converteren.

Binnenin de Dorpskerk vind je een schat aan interessante kenmerken. De preekstoel is de oudste van heel Drenthe, gesneden uit hout in 1621. En als je omhoog kijkt, zie je een prachtig geschilderd houten plafond in de koorloge, met een allegorische scène toegeschreven aan Herman Collenius en toegevoegd in 1715. En natuurlijk zou geen zelfrespecterende kerk compleet zijn zonder een pijporgel, en die van de Dorpskerk is volledig gerestaureerd tot haar oude glorie. Dus als je ooit in Eelde bent en behoefte hebt aan wat rust en stilte, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan deze historische, eigenzinnige plek van aanbidding.

nl_NL