23 maart 2024 14:30 tot 16:30
Gratis toegang; reserveer je ticket hieronder

Neem je kinderen mee op reis langs 4 bijzondere plekken

Elke locatie heeft iets speciaals waar kinderen op een speelse manier iets leren.

Ontmoet een Viking, echte Kelten die muziek maken, bekijk de spectaculaire Highland

dancing zwaardendans en maak een puzzeltocht door de dwaaltuin van de Buitenplaats.

Nieuws van de bouw

21 feb Nieuws van de bouw: Archeologie
Gepubliceerd om 10:47 door Rick Wind (Projectleider)

(klik hier voor oorspronkelijk bericht)

De werkzaamheden aan de Hoofdweg worden deels onder archeologische begeleiding uitgevoerd. Dit deel ligt tussen het centrum en de Boerhaaveweg. Uit vooronderzoek is namelijk gebleken dat er mogelijk archeologische resten in dit gebied aanwezig zijn. Bij graafwerkzaamheden is een archeoloog op het werk om te kijken of er sporen of waardevolle vondsten in de grond zitten, mogelijk uit de Middeleeuwen. Deze vondsten verwachten we in het midden van de rijbaan, daar is nog niet eerder gegraven.

Tickettype Prijs Winkelwagen
Historische Kinderreis Eelde € 0
Koop een ticket

Ouders hoeven géén ticket te kopen voor de kindermiddag, wel voor het avondprogramma, met 10 bands in 5 locaties

Wij hebben contact gezocht met de archeologen en ze hebben ons wat meer verteld over wat ze hebben gevonden…

Tijdens de werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde is een fantastische ontdekking gedaan! Er is bewijs gevonden van een legendarische gevecht tussen de Vikingen en de Kelten!

De bouwers kwamen namelijk hele oude voorwerpen tegen waarop iets geschreven stond in hele gekke tekens… Wil je weten wat ze nou precies gevonden hebben, kom dan naar de kindermiddag van het Celtic Folk Festival van 14.30u tot 16.30u op 23 maart 2024 in Eelde.

Het Drents Museum heeft oude geschriften in handen en dit is een klein stukje uit een oude Middeleeuwse tekst:

Elethe (nu Eelde), een rustig dorpje gelegen te midden van weelderige bossen en vruchtbare velden, werd het strijdtoneel tussen twee machtige volken. De Kelten, verbonden met de aarde en haar geheimen, hoorden de oorlogstrommels al in de wind fluisteren. De Vikingen, met hun onverschrokken geest en meedogenloze kracht, wilden maar al te graag de strijd aangaan.

Op een koude ochtend, toen de dauw nog glinsterde op het gras, stonden de legers tegenover elkaar. De Kelten, gehuld in het groen van het woud, werden geleid door hun dappere krijgers en wijze druïden. Aan de andere kant stonden de Vikingen, met hun dreigende helmen en glinsterende zwaarden, klaar om hun naam te graveren in de geschiedenis. 

De strijd barstte los met een oorverdovend gebrul dat de vogels deed opvliegen uit de bomen. Zwaarden kletterden tegen elkaar, pijlen vlogen door de lucht en het geluid van strijd was als een donder die over het land rolde. De Kelten vochten met de moed van leeuwen, maar de Vikingen waren als een storm die niet te stoppen leek. Tijdens de strijd komt echter het bericht dat Eelde  helemaal niet interessant genoeg is, omdat het veel te laag ligt! De strijd wordt gestaakt…en de Kelten en de Vikingen begraven de strijdbijl in de Herberg van Hilbrantsz.

Keltisch Nieuws

Viking Nieuws

Nieuwe vondsten bij graafwerkzaamheden onthullen verband tussen oude Ogham-schrift en naam Eelde

Tijdens recente graafwerkzaamheden aan de hoofdweg in Eelde zijn opwindende ontdekkingen gedaan die de geschiedenis van de regio verder verhelderen. Archeologen hebben voorwerpen gevonden die wijzen op een verband tussen de oude Ogham-schrift en de historische naam van Eelde bekend als Elethe, die naar verluidt is afgeleid van Elatha.

Deze voorwerpen, die vermoedelijk eeuwenoud zijn, bieden waardevolle aanwijzingen over de vroege bewoners van Eelde en hun culturele praktijken. Inscripties die in de Ogham-schrift lijken te zijn gegraveerd op artefacten, suggereren een diepgaande band met de naam Elethe, die blijkbaar zijn oorsprong vindt in de heerser Elatha, volgens oude legenden.

Interessant genoeg, volgens oude geschriften, zou het Ogham-schrift voor het eerst zijn uitgevonden tijdens het bewind van Bres, de zoon van Elatha. De legendarische figuur Ogma, broer van Bres en ook zoon van Elatha, staat bekend om zijn vaardigheden in spraak en poëzie en wordt beschouwd als de bedenker van het Ogham-schrift.

Deze ontdekking werpt een nieuw licht op de rijke geschiedenis van Eelde en benadrukt de culturele en taalkundige diversiteit die eens bloeide in deze regio. Archeologen zijn nu bezig met verdere analyse van de gevonden voorwerpen om meer te leren over de oude beschavingen die ooit dit land bewoonden en de rol die het Ogham-schrift speelde in hun dagelijks leven.

Kanons kogel Bommen Berend gevonden onder een oude lindeboom blijkt een slingerkogel van de vikingen te zijn uit de middeleeuwen.

De vondst van de kanonskogel, die bekend staat als een mogelijk overblijfsel van de belegering door ‘Bommen Berend’, is een belangrijke ontdekking die de rijke historie van de regio verder illustreert. Na zorgvuldig onderzoek bleek echter dat de herkomst van de kogel veel verder teruggaat dan aanvankelijk werd gedacht, tot de tijd van de Vikingen.

Het artefact, ontdekt onder een eeuwenoude lindeboom achter het museum, werd geïdentificeerd als een slingerkogel uit de tijd van de Vikingen, daterend uit de Middeleeuwen. Deze ontdekking roept vragen op over hoe de Vikingen in staat waren om dergelijke geavanceerde ijzeren wapens te produceren in een tijd waarin ijzer nog een zeldzaam en kostbaar metaal was.

Volgens deskundigen was het gebruik van ijzeren slingerkogels door de Vikingen een teken van hun geavanceerde metallurgische vaardigheden en hun vermogen om gebruik te maken van de beschikbare middelen. In tegenstelling tot eerdere veronderstellingen over de primitieve technologieën van die tijd.

Daarnaast wijst recent astronomisch onderzoek op een interessant verband tussen de magnetische velden rond de aarde en de aanwezigheid van meteorieten op het aardoppervlak. Door de aantrekkingskracht van deze magnetische velden zijn er meer meteorieten die op aarde terechtkomen in het Noorden en Zuiden van de wereld. Deze meteorieten brachten niet alleen zeldzame metalen zoals ijzer naar onze planeet, maar leverden ook bouwstoffen voor geavanceerde wapens zoals de ijzeren slingerkogels die door de Vikingen werden gebruikt.

Deze ontdekking werpt nieuw licht op de technologische vooruitgang van de Vikingen en benadrukt het belang van archeologisch onderzoek om ons begrip van het verleden te verdiepen. De ijzeren kogel is te zien in het museum tijdens openingstijden.

Op deze pagina loopt de waarheid en fictie door elkaar heen. Probeer er achter te komen wat waar en niet waar is en laat het ons weten.

nl_NL